MONUMENTEN DRIVE Winterswijk
zaterdag 28 september 2024

Het Station

Het oude stationsgebouw van Winterswijk gebouwd in 1878 bevindt zich aan de rand van het voormalige enorme emplacement van Winterswijk. Het emplacement vormde het middelpunt van  spoorlijnen in wel 5 richtingen: Arnhem, Zutphen, Neede-Hengelo, Borken-Gelsenkirchen(D) en Bocholt (D). 

Rondom het enorme emplacement waren diverse gebouwen gelegen die in gebruik waren bij de spoorwegen, waaronder een grote locomotievenloods met draaischijf en watertoren. Het emplacement was vanwege het vervoer van kolen uit Duitsland tot 1976 internationaal in gebruik. De overblijfselen van de grote locomotievenloods en draaischijf, zuidelijke gelegen ten opzichte van het station, zijn in 1979 gesloopt.

Met de terugval van zowel het reizigersvervoer als het goederenvervoer werd het station in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in gebruik genomen door de Belastingdienst en Douane. Na het vertrek van deze instellingen ontstond het plan bij de NS om het gebouw te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Een actie vanuit de winterswijkse bevolking in de jaren 80, waarvan mevrouw Albrecht van de gelijknamige boekhandel herinneringen oproept bij veel Winterswijkers, leidde ertoe dat het gebouw gerenoveerd werd in plaats van gesloopt.

In het museum Transit Oost, gelegen naast het station, is een maquette en modelbaan van het emplacement en de omgeving daarvan, nagebouwd De maquette heeft een zeer getrouw beeld van het spoorwegknooppunt Winterswijk in de jaren 1920-30. Zeker een bezoek waard !

Waar spelen wij?

Wij spelen op de begane grond van het gebouw, in de centrale ruimte gelegen in het midden. Deze ruimte wordt nu gebruikt door Jetstream huiswerkbegeleiding, maar was vroeger de ingang en ontvangsthal met kaartverkoop loketten.

E-mailen
Info