MONUMENTEN DRIVE Winterswijk
zaterdag 28 september 2024

Tricot

Wellicht het bekendste monument in Winterswijk: De Tricot, een voormalige textielfabriek verbouwd tot een modern wooncomplex. Het industriële karakter van het gebouw is grotendeels behouden, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde. Het gebouw bestaat uit de Spoelerij en het Wilhelmina-gebouw. De Spoelerij (1912) is een van de eerste constructies in Nederland met gewapend beton. Het Wilhelmina-gebouw bestaat uit baksteen en glas en is een aaneenschakeling van onderdelen uit diverse perioden en bouwstijlen.

De N.V. Tricotfabriek G.J. Willink Winterswijk, in de volksmond 'de Tricot', was een verzameling industriële gebouwen en bouwsels die zijn oorsprong vond in 1890 met de bouw van de 'Wilhelmina'. Een product van architect Gerrit Beltman. Het succes van deze textielfabriek veroorzaakte vele kleine en grotere uitbreidingen. Een ongekend aantal afgegeven bouwvergunningen illustreert deze expansie, bekroond met de bouw van de 36 meter hoge schoorsteen.

In de jaren '90 van de vorige eeuw, toen slechts lege gebouwen in verval een pijnlijke verwijzing vormden naar een glorierijke periode, zette het gemeentebestuur van Winterswijk een historische stap. Door de beoogde vestiging van de gemeentelijke diensten, het bestaande gemeentehuis was al tijden te klein, in de voormalige industriegebouwen zou het roemrijke textielverleden van dit gebied op een eerbiedwaardige manier herinnerd worden in de toekomst. De voormalige textielfabriek die in de 90-er jaren gerestaureerd is. 

Waar spelen wij?

Wij zijn welkom in de kantoorruimte van Arendsen & Markslag op het adres Tricot 15, gelegen in de voormalige Spoelerij. Vanuit dit prachtige kantoor heeft U goed zicht op de tuin en de 36 meter hoge gerestaureerde schoorsteen van de voormalige textielfabriek. 


E-mailen
Info